Билен Саљији

 

Министер за правда во Владата на РМ на премиерот Зоран Заев од 2017 година

 

ПРИВАТЕН ЖИВОТ

Роден на 23 јуни 1975 година во Добри Дол, општина Врапчиште, гостиварско. Според официјалните податоци, тој има семејство – сопруга и три деца. Средно образование завршил во Гостивар, а Правен факултет на Државниот универзитет во Тетово. Има положено Правосуден и Нотарски испит.

 

КАРИЕРА

Саљији во последните десетина година работел на функции во општина Врапчиште и во државен инспекторат, дел од министерство во Владата на Никола Груевски.

-Од 2005-2009 г. бил советник за односи со јавноста – општина Врапчиште;

– Од 2009-2011 г. бил директор на Јавното комунално претпријатие Врапчиште;

– Од 2011-2017 г. ја извршувал функцијата директор на Државниот инспекторат за шумарство и ловство

 

ПОЛИТИЧКА КАРИЕРА

-Министер кој ќе го раководи Министерството за правда во Владата на РМ, предводена од премиерот Зоран Заев од 01.06.2017

 

ИЗВОРИ:

– Собрание на РМ – Предлог за состав на Влада на РМ

test


Овој напис е изработен во рамките на Проектот за зголемување на отчетноста и одговорноста на политичарите и партиите пред граѓаните, Вистиномер, имплементиран од Метаморфозис. Написот e овозможен со поддршка на американската непрофитна фондација (NED - National Endowment for Democracy) и Балканскиот фонд за демократија, проект на Германскиот Маршалов фонд на САД (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), иницијатива која поддржува демократија, добро владеење и евро-атлантски интеграции во Југо-источна Европа. Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, проект на Германскиот Маршалов фонд на САД, или нивните партнери.

  Овој напис е изработен во рамките на Проектот за зголемување на отчетноста и одговорноста на политичарите и партиите пред граѓаните, Вистиномер, имплементиран од Метаморфозис. Написот e овозможен со поддршка на американската непрофитна фондација (NED - National Endowment for Democracy) и Балканскиот фонд за демократија, проект на Германскиот Маршалов фонд на САД (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), иницијатива која поддржува демократија, добро владеење и евро-атлантски интеграции во Југо-источна Европа. Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, проект на Германскиот Маршалов фонд на САД, или нивните партнери.